10 tips voor meer energie en een betere structuur in tijden van corona crisis

In deze tijden van corona, waarbij iedereen aan huis gebonden zit, kan het soms een hele uitdaging zijn om je energieniveau op pijl te houden en een juiste structuur en regelmaat in het dagelijkse leven te creëren. 

Hierbij volgen 10 praktische tips voor meer energie en een betere structuur in tijden van corona crisis.


Tip 1. Laat negatieve gedachten los 

De mate van jouw energie en productiviteit heeft alles te maken met jouw eigen gedachtes, overtuigingen en leefpatronen. Deze onbewuste gedachten en patronen kunnen een grote impact hebben op onze energie of op onze gezondheid.

  • Maak jij je zorgen over de crisis of over hoe lang deze nog gaat duren? 
  • Besteed jij veel tijd door met het lezen van slecht nieuws over Carona op Facebook of andere social media?
  • Onderdruk jij bepaalde angsten, onzekerheden of stress? 
  • Kan jij slecht slapen of heb jij moeite om rust en ontspanning te vinden? 
  • Maak jij je zorgen over financiële tekortkomingen of over de toekomst?


Negatieve gedachten, onzekerheden of angsten kunnen vermoeidheid veroorzaken en kunnen de oorzaak zijn van overbelasting. Wanneer je alleen slecht nieuws leest of bekijkt over corona of andere berichten die je onrustig maken, kom je in een negatieve spiraal terecht. Dit zal je alleen nog maar meer stress en spanningen opleveren. De mate van stress en hoe je hiermee omgaat, heeft te maken met de gedachten die jij hebt over een bepaalde situatie of actie. 

Wat geeft je energie?

Maak een lijst van dingen die je energie geven, waar je blij en gelukkig van wordt en wat je momenteel in deze situatie zou kunnen gaan doen. Wees creatief en kom met leuke nieuwe ideeën. Maak vervolgens een lijst van activiteiten die je energie kosten. Dit kunnen invloeden zijn van buitenaf, maar ook je eigen gedachtegang. Onderzoek je eigen gedrag en patronen. Waaraan besteed je meer tijd? Probeer je gedachten en je gedrag daarbij te begrijpen. Door juist meer de focus te leggen op dat wat jouw meer energie geeft, zul je vanzelf al snel verschil gaan merken. 


Tip 2. Focus je op de dingen waar je wel invloed op hebt 

We kunnen ons nu druk maken over alles wat het corona virus doet of wat er nog zou kunnen gaan gebeuren. We kunnen gaan piekeren over hoe lang het nog zal gaan duren. We kunnen gaan bedenken wat  voor gevolgen dit verder zou kunnen hebben voor de economie & maatschappij en vooral wat voor effect dit dan zal hebben op jouw eigen leven, jouw gezin, je baan of jouw onderneming. Helaas maken we ons vaak druk over dingen waar we helaas geen invloed op hebben.

 

Hoe meer we controle willen behouden over een bepaalde situatie, hoe meer we vast komen te zitten. Het kan ons blokkeren of stress en spanningen opleveren, waardoor er geen ruimte meer is om creatief of oplossingsgericht te denken.  Probeer je daarom te focussen op de dingen waar je wél invloed op kunt uitoefenen. Bekijk wat er in jouw leven speelt waar je nu tegenaan loopt en wat je zou kunnen verbeteren of op zou kunnen lossen. Maak hiervoor een duidelijk stappenplan en pak het vervolgens aan. Alles waar je geen invloed op hebt, probeer dit los te laten. Voor meer informatie, lees mijn blog over loslaten? hoe doe je dat?  


Tip 3. Maak een dag routine

Een dag routine is belangrijk om duidelijkheid en overzicht te creëren voor jezelf, voor je partner en vooral voor je kinderen.  Maak een dag routine vooral samen, op een groot bord of blad en hang het op in de keuken of woonkamer. Een plek waar iedereen er gemakkelijk naar kan kijken. Een ritme creëer je door vaste tijden aan te houden met opstaan en naar bed toe gaat maar ook op welke tijden je gaat ontbijten, lunchen en avondeten. Probeer een bepaalde structuur of routine hierin te creëren, waardoor het soepeler verloopt en iedereen in het gezin weet wat er gaat gebeuren.  Klik hier voor een dag routine planner

Daarnaast is het goed om 1,5 uur voordat je naar bed toe gaat, geen schermen meer te bekijken zoals tv, laptop of telefoon . Dit kan namelijk je slaap sterk beïnvloeden. Het beste zou dan ook zijn om op tijd naar bed toe te gaan. We krijgen namelijk op een dag heel veel informatie binnen, door ons werk, internet en telefoon. Daarnaast doen we momenteel alle activiteiten samen in één woonruimte. Dat alles kan ervoor zorgen dat je  sneller overprikkeld raakt. 

Gun jezelf daarom de tijd en de ruimte om deze prikkels te verwerken door op tijd je rust te nemen. Op die manier zal je zien dat je de volgende dag meer energie hebt. 

 

Tip 4. Maak je bed op wanneer je wakker wordt

Je zult nu misschien denken, waarom zal ik dat doen? Ik ga er toch weer ‘s avonds inliggen? Je bed opmaken helpt je om meer rust, ruimte en overzicht creëren. Vooral als je werkt of studeert in dezelfde kamer is het fijn dat niets om je heen je afleidt. Je kamer is dan netjes en geordend. Dit geeft je een fijner, frisser en opgeruimder gevoel en meer rust in je hoofd. Je kunt je hierdoor beter focussen op de taken die je gepland hebt. Maak er dus iedere ochtend een gewoonte van en je zult het verschil vanzelf gaan merken!

 

Tip 5. Wanneer je een koffiedrinker bent – doe dit na 09.30 uur!

Jouw lichaam maakt tussen 08.00 en 09.00 ‘s ochtends de grootste hoeveelheid Cortisol (stresshormoon) aan. Dit hormoon voorziet je van energie. Als je koffie drinkt op een vroeg tijdstip, zal je lichaam minder Cortisol aanmaken, waardoor je eigenlijk jouw eigen probleem creëert. Het is daarom het beste om vanaf 09.30 uur te starten met koffie. 

 

Tip 6. Kom in beweging

Voel jij je moe, lusteloos en blijf je momenteel vaker op de bank hangen? Kom juist nu in beweging! Vaak denken we dat beweging ons juist meer energie kost dan dat het oplevert, maar het tegendeel is waar! Het zorgt er namelijk voor dat je juist méér energie krijgt. Wanneer je op de bank blijft hangen, dan zal het zuurstof niveau van je lichaam lager worden, waardoor je je duf en meer ellendiger zult voelen. Zodra je actiever wordt, is je metabolisme sneller en komt er ook sneller energie beschikbaar. 

 

Een half uurtje per dag kan al voldoende zijn. Bekijk of er in jouw omgeving een polder of natuurgebied is waar niet veel mensen komen en probeer zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan joggen, wandelen, skaten of fietsen. De rest van de dag zal jij je meer productiever, energieker en fijner voelen. 

 

Tip 7. Neem goede voeding, vitamines & mineralen & drink voldoende water

Voed je lichaam met verse groenten en fruit. Probeer suiker en het gebruik van koffie, cola, energiedranken en ander junkfood zo veel mogelijk te beperken. Ze zullen je op korte termijn energie geven maar op langer termijn zal het je alleen maar uitputten. 

Zorg voor een goede vochtbalans

Een goede vochtbalans zeer belangrijk. Water drink je om jouw lichaam en organen goed te laten functioneren. Start je dag met een glas water zodat je het vocht dat je hebt verloren gedurende de nacht, kunt aanvullen in de ochtend. Drink ook een glas water na het douchen en probeer de rest van je waterinname zo geleidelijk mogelijk te verdelen over de gehele dag. Je concentratie en energieniveau zal hierdoor verbeterd gaan worden. 

 

Tip 8. Probeer Mindfulness
Mindfulness is een manier om aandacht te geven, bewust, in dit moment, zonder oordeel.
Wanneer je te veel aan het denken bent over wat je allemaal nog moet doen of je zorgen maakt hoe je de week door moet komen, dan is mindfullness ideaal om meer rust en ruimte te creëren. Daarnaast wordt je meer bewuster van de keuzes die je maakt en de mooie dingen om je heen. Het helpt je voor een betere concentratie en het verhogen van jouw energieniveau.

 

Tip 9. Zorg voor voldoende licht.

Voldoende licht geeft ons meer energie en zorgt voor de aanmaak van serotonine. Wanneer je overdag serotonine aanmaakt, zal je ‘s avonds ook beter kunnen slapen, omdat je voldoende melatonine aanmaakt.  Zet je gordijnen open, ga in je tuin van de zon genieten of werk in een ruimte waar veel licht binnenkomt. Probeer tweemaal gedurende de dag even een wandeling te maken in je omgeving. Frisse lucht en zon doen wonderen voor het verbeteren van je energie en concentratie. 

 

Tip 10. Plan een party, film of spelletjes avond in

Ook al zijn alle feestjes en activiteiten afgelast, dat betekent nog niet dat jij je hoeft te vervelen! Bedenk creatieve oplossingen en kom met nieuwe ideeën. Zet bijvoorbeeld jouw vrienden in een gezamenlijke call via facebook en houd bijvoorbeeld een movienight. Ondertussen kunnen jullie toch lekker kletsen, samen de film bekijken en deze nabespreken. Maak een leuk familie-uitje in huis met het hele gezin. Organiseer bijvoorbeeld een dinner night: lekker uitgebreid samen koken en daarna spelletjes avond. Een ander leuk idee is om grabbelton te maken waarin ieder gezinslid ideeën in mag stoppen. Kies jullie grabbelton dag uit per week en maak het zo leuk, fijn, gezellig en gemakkelijk mogelijk. 

 
Denk in kansen en mogelijkheden en probeer te genieten van de mensen om je heen. Wees dankbaar en aardig voor elkaar en steun elkaar waar nodig. Vooral in deze tijd is het belangrijk om er juist voor elkaar te zijn.