Hoe om te gaan in deze tijd met jouw hooggevoeligheid

Wanneer je hooggevoelig bent dan heb je een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld.  Dat betekent dat je bepaalde zintuigen als horen, zien, voelen, ruiken en proeven meer intens zult ervaren. Emoties zijn hierbij ook sterker en de verwerking en evaluatie van een bepaalde situatie kost meer tijd en energie dan bij de meeste mensen. Het kan zijn dat af en toe die prikkels, emoties, het denk en verwerkingsproces te veel wordt, waardoor het zenuwstelsel overbelast raakt. 

Je zou denken dat wanneer je hooggevoelig bent je nu in deze tijden van coronacrisis meer rust zult ervaren. Toch is dit niet bij iedereen het geval. Het heeft voornamelijk te maken met jou persoonlijke situatie waarin jij leeft, jouw karakter als introvert of extravert High Sensetive Person ( HSP), High Sensation Seeker ( HSS) of Strong Willed persoon ( sterke wil/ mening) en daarnaast jouw eigen gedachtes, gevoelens en overtuigingen die jij onbewust of bewust bij je draagt hoe je reageert en omgaat met een situatie als corona.

HET ERVAREN VAN ANGST EN ONZEKERHEDEN

Ervaar jij een bepaalde angst of onzekerheid?  Angst kan ontstaan door zintuigelijke prikkels als het lezen van negatieve informatie, het zien van heftige beelden, het horen van bijvoorbeeld paniek in een stem van een ander en het voelen van onrust welke je misschien wel overneemt tijdens een gesprek met de buurvrouw of in de supermarkt. Ook kan het zijn dat bij continue scrollen op Facebook of andere social media, je energieniveau laag wordt en je steeds meer uitgeput, vermoeid, zenuwachtig of onzeker wordt. 

TIP 1: Focus je op jouw omgeving, zoek positieve afleiding en doe wat je leuk vindt.
Wat hierbij helpt is om social media en het nieuws te beperken. Bekijk alleen 1 keer per dag het nieuws en 2 maal per dag voor 15 minuten je Facebook in de ochtend en avond bijvoorbeeld. Het te lang scrolling op social media pagina's is voor niemand goed. In plaats daarvan zou  je beter jouw hobby kunnen gaan uitoefenen. Bedenk iets creatiefs waar je goed in bent en leuk vindt om te doen. Probeer je te focussen op jouw eigen omgeving en wat zich daar afspeelt. Voor afleiding kun je een goed boek gaan lezen, een komediefilm bekijken, skypen met lieve vrienden of familie, in je achtertuin barbequëen, een fotoboek maken,  luisteren naar mooie muziek, een taart gaan bakken of een boek gaan schrijven. Besteed je tijd in alles wat jou positiviteit oplevert.

TIP 2: Laat negatieve gedachtes, onzekerheden of angsten los
Negatieve gedachten, onzekerheden of angsten kunnen vermoeidheid veroorzaken en kunnen de oorzaak zijn van overbelasting. Wanneer je denkt wat er mis kan gaan, wat er kan gebeuren of bezig bent hoe lang het nog zal gaan duren en daarnaast je druk maakt over mensen om je heen of wat je hoort of leest, kan dit in zekere mate stress en onrust veroorzaken. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht. De mate van stress en hoe je hiermee omgaat, heeft te maken met de gedachten die jij hebt over een bepaalde situatie of actie. Onderaan deze blog kun je een gratis loslaat oefening downloaden om je hierbij te helpen.

EEN GROOT VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL

Vaak hebben HSP'ers een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen het graag allemaal goed doen. Momenteel in de situatie van corona, kan het zijn dat je het gevoel hebt alles maar half te kunnen doen. Dit zou je een onrustig gevoel kunnen geven.  Je wilt je kinderen voldoende aandacht kunnen geven,  als "juf"  wil je dat je kinderen naar je luisteren en dat ze hun huiswerk maken. Daarnaast wil je jouw eigen werk ook nog goed kunnen uitvoeren. Niet alles kan allemaal tegelijk. Wanneer je hier teveel in opgaat, kan dit zorgen voor stress of je een onrustig gevoel geven, wat uiteindelijk overprikkeling kan veroorzaken. 


TIP 2: Neem een time out
Wanneer je overprikkeld bent dan kan het zijn dat je als het ware in een bubbel zit waardoor je niet meer normaal kunt nadenken en je hierdoor ook boos, geïrriteerd of emotioneler op bepaalde dingen kunt reageren. Neem een stap terug, een time out. Neem even de tijd voor jezelf, helemaal alleen. Creëer een rustige plek in huis wat voor jouw alleen bedoeld is. Zoek positieve afleiding, ga een rondje om of ga mediteren, doe iets creatiefs of iets actiefs. Daarna zal je je alweer een stuk beter voelen. 

TIP 3: Maak een duidelijke planning
Maak een duidelijke planning voor jezelf en voor het hele gezin. Een planning geeft overzicht en rust in je hoofd. Ook je kinderen weten beter waar ze aan toe zijn en zullen hierdoor beter  luisteren. Klik hier voor een dag routine planning

TIP 4:  Kom in beweging

Het kan zijn dat door je overprikkeling,  je in een vecht-, vlucht of bevriesstand komt. Door te bewegen en iets te gaan doen zal je gemakkelijk uit deze situatie kunnen komen. Je zou bijvoorbeeld het huishouden kunnen gaan doen, de tuin flink onder handen kunnen nemen of lekker een stuk gaan rennen, fietsen of wandelen in de natuur waar weinig mensen komen. Doe alles waar je niet bij hoeft na te denken en waar jij je fijn en prettig bij voelt

TIP 5: Maak een overprikkelingsplan en doe alles wat je brein rust geeft
Wanneer je overprikkeld bent dan kan het zijn dat je af en toe niet meer weet wat je moet doen om je breid rust te geven. Daarom is het goed om een plan te maken van ideeën wat je zou kunnen doen in zo'n situatie om erachter te komen wat voor jouw het beste werkt.  Voor sommigen werkt de natuur goed om rust te geven,  een ander wordt juist rustig door hun hond of kat te knuffelen of door hun hart te luchten bij familie of vrienden. Wellicht helpt het voor jou om het van je af te schrijven of jouw creatieve brein te gebruiken door te gaan tekenen, schilderen, knutselen of een fotoboek te maken. Mediteren, klassieke muziek luisteren of een goed boek lezen kan ook helpen voor ontspanning. Bekijk wat voor jouw het beste werkt op dat moment. Geef je brein rust en na een half uur zal jij je alweer veel fijner voelen. 

EXTRAVERT HSP' ER OF HIGH SENSATION SEEKER ( HSS)

Wanneer je een extravert HSP'er bent of een High Sensation Seeker (HSS) dan kan de Corona crisis een hele uitdaging zijn. Wanneer je extravert of HSS bent dan heb je juist sociale contacten, prikkels en activiteiten nodig om je goed en in balans te voelen.  Wanneer hier onvoldoende gehoor aan wordt gegeven, dan kan het zijn dat je onderprikkeling zult ervaren. Dit wordt ook wel een  ' Bore Out' genoemd. Een Bore Out geeft hetzelfde effect als een Burn Out.  Uit verveling kan je namelijk ook stress, moeheid of rusteloosheid ervaren. Daarnaast kan je hierdoor meer gaan piekeren, slecht concentreren, uit balans voelen of slecht kunnen slapen.


TIP 6:  Geef gehoor aan jouw onderprikkeling oftewel Bore Out
Wanneer je onderprikkeling ervaart is het goed om deze aan te pakken. Stap uit je routine en neem actie. Sta op tijd op, volg op YouTube een sportles of  ga lopen, rennen, fietsen, skaten of wandelen in een rustig natuurgebied in jouw omgeving. Wat ook helpt is om een nieuwe uitdaging te gaan zoeken, leer bijvoorbeeld een nieuw instrument te bespelen of maak een wedstrijdje met iemand of met jezelf om jezelf uit te dagen. Doe activiteiten welke je nieuwe positieve uitdaging en plezier geven. Daarnaast is het goed om meer actief, productief  en gefocussed te blijven om te gaan staan bij het werken voor een raam met veel zon en eventueel met het raam open. Als je een tuin hebt kun je ook lekker buiten gaan zitten. Dit geeft je brein meer zuurstof waardoor je beter kunt concentreren.

TIP 7: Laat negatieve gedachtes, onzekerheden of angsten los
Negatieve gedachten, onzekerheden of angsten kunnen vermoeidheid veroorzaken en kunnen de oorzaak zijn van overbelasting. Wanneer je alleen slecht nieuws leest of bekijkt over corona of andere berichten die je onrustig maken, kom je in een negatieve spiraal terecht. Dit zal je alleen nog maar meer stress en spanningen opleveren. De mate van stress en hoe je hiermee omgaat, heeft te maken met de gedachten die jij hebt over een bepaalde situatie of actie.